Aslında umutlanmıştım; ABD ile İran arasındaki görüşmelerde kalıcı bir barışın sağlanabileceği yönünde.
Ama öyle görünüyor ki olmadı, barış masası kuruldu ama imzalar atılamadı.
Neden?
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer programından vazgeçmek istememesini gerekçe olarak gösteriyor.
Oysa ki bu zaten bilinen bir şeydi.
İki tarafı çok zorlayan başka maddeler de vardı.
Mesela İran, Hizbullah, Husiler, Irak’taki Haşd-i Şabi için ABD ve İsrail'den saldırmazlık garantisi istiyordu.
Uranyum zenginleştirme programına dokunulmaması talebi, dediğim gibi ABD ve İsrail'in zaten kırmızı çizgisiydi.
En mümkün gördüğüm iki madde ise İran’a yönelik tüm birincil ve ikincil Amerikan yaptırımlarının kaldırılması ile İran’ın ülke dışında el konulmuş varlıklarının geri verilmesiydi.
Saatler süren görüşmeler, sonuç olarak anlaşmazlıkla bitti.
Peki şimdi ne olacak?
15 günlük ateşkesin bitmesine de artık çok az bir zaman kaldı.
ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı'nın açılmamış olmasından dolayı savaşı sürdürmekte kararlı görünüyor.
İran yönetimi ise küresel enerji ticaretinde kalıcı bir yeni model öneriyor Hürmüz için.
Savaş öncesinde ticaret gemileri için geçişin serbest olduğu Hürmüz Boğazı’ndan, bundan böyle İran gemi başına “güvenlik” adı altında ücret almaya dayalı bir model bu.
İran’ın buradan elde edebileceği yıllık gelirin 90 milyar dolara varabileceği hesaplanıyor.
Tam bir "geçiş rantı"...
Ama öyle görünüyor ki bu talep de kabul edilmiyor.
Bundan sonrasında tekrar barış masası kurulabilir mi bilinmez.
Savaşta moral olarak üstünlük İran'da olsa da çok ağır darbeler aldığı kesin. En başta da Dini Lider Hamaney olmak üzere, bürokratik kadrolarda, özellikle de Devrim Muhafızları komutanları ve istihbarat teşkilatı üst düzey yönetiminde kritik kayıplar var.
Lojistik kayıpları ve bombardımanlardaki hava savunma sistemine ilişkin kayıplarını hiç söylemiyorum bile.
Sonuç olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Bu gece bir medeniyet geri dönülmez biçimde ölecek” tehdidine saatler kala sağlanan ateşkesten, barış çıkmadı. Çıkacağına ilişkin umutlar da tükeniyor.
Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete!
ATEŞKESTEN BARIŞ ÇIKMADI!
Yayınlanma :
14.04.2026 07:38
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: