Türkiye'nin ünlü ekonomistlerinden biri önceki gün sosyal medya hesabında "Asgari ücretin artırılmasının enflasyonu etkileyeceğini reddetmek bilime aykırıdır ama enflasyonun böylesine arttığı bir yerde asgari ücret ve emekli maaşı alanlara ücret artışı yapmamak insanlığa aykırıdır. Bu iki konuyu birbirinden ayıralım" diye paylaşım yapmış.
Sonuna kadar haklı elbette. Ben de bu düşüncesine neden 'ara zam' yapılmalı'yı açıklamak üzere, biraz daha katkı yapayım:
Önce rakamları verelim. Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısı, resmi verilere göre 7.5 milyon kişi. Emekli sayımız ise 9 milyona yakın.
Aldıkları maaşları hepimiz biliyoruz; Asgari ücret 17 bin 2 lira. En düşük işçi emeklisi aylığı 10 bin lira. En Düşük memur emeklisi aylığı ise yaklaşık 15-16 bin lira civarında.
Şimdi de açlık ve yoksulluk sınırlarını hatırlatalım. Türk-İş'in her ay yaptığı hesaplamalara göre dört kişilik bir aile için bu yılın Mayıs ayına ilişkin açlık sınırı 18 bin 969 TL, yoksulluk sınırı ise -buraya dikkat edin- 61 bin 789 TL!
Rakamlara devam edelim; enflasyondan başlayalım örneğin. Enflasyon bir yıl önce yüzde 39,59'du. Şimdi ise daha iki gün önce açıklandı, yüzde 75,45 ile zirveyi gördü.
Para Politika faizi ki zaten enflasyondaki patlamanın nedeni de bu faizlerin bu kadar düşürülmesiydi bir yıl önce yüzde 8.5'tu. Sonra Bakan Mehmet Şimşek geldi, Merkez Bankası yüzde 50'ye kadar çıkardı.
Dolar bir yıl önce 21,20 TL'ydi, şimdi 32,50 TL. O da kuru baskı altında tutmak için yapılan bin bir zahmetle.
Euro ise bir yıl önce 22,60 TL'ydi, şimdi 35,25 TL.
LPG'ye gelelim. Bir yıl önce litresi 10 TL olan LPG, bugün 21 TL. Benzin 21,25 TL'ydi, bir yıl sonra 41,50 TL'ye çıktı. Motorin de keza aynı. Bir yıl önce 19,30 TL'ydi, şimdi ise 40,50 TL.
Aman 'bana ne benim zaten arabam yok mu' diyorsunuz. Öyleyse diğerlerine geçelim; ekmek bir yıl önce 5 TL'ydi, şimdi ise 10 TL, et 250 TL'ydi, şimdi 700 TL.
Kıyma 220 TL'ydi, bir yıl sonra kilosu 650 TL. 12 kg'lık tüp ise bir yıl önce 350 TL'ydi, bir yıl sonra 750 TL'den satılıyor.
İşte durum tam olarak bu. Ve en son iktidar partisi Kızılcahamam'da gelecek politikalarını ve çalışmalarını belirlemek üzere milletvekilleriyle birlikte kamp yaptı.
Kamptan sızan kulis bilgilere göre ise emekliye ek zam ve kök maaş düzenlemesi yokmuş, asgari ücrete de ara zam yapılmayacakmış. Zaten Çalışma Bakanı da daha önce defalarca kez söyledi, ara zam yapılmayacağını.
Bu böyle gider mi? gitmez elbette. Eğer tıpkı 31 Mart seçimlerinden önce, aylarca emeklinin sesini duymayan ve sürekli oyalayan hükümet, bu kez de asgari ücretlinin ve yine emeklinin sesini duymazsa, tepkiler daha da artar. Zaten bu maaşlarla asgari ücretlinin de emeklinin de yılın sonunu getirebilmesi imkansız!
Bakın 31 Mart seçimlerinden yıllar sonra birinci parti olarak çıkan CHP , 'erken seçim' taleplerini dillendirmeye başladı bile.
CHP ayrıca ara zam isteyen asgari ücretli milyonların sesini duyurmak için düzenlemeyi planladığı, ‘Emek Mitingi’nin tarihini de 30 Haziran olarak kararlaştırdı. ‘Geçinemiyoruz’ temalı miting, Kocaeli’nde yapılacak. Enflasyon rakamları açıklanmadan yapılacak bu mitinge olan katılım, hükümete de ciddi bir mesaj olacak.
Yazının girişinde ünlü ekonomistimizden alıntı yaptığımız gibi böyle bir tabloda, asgari ücret ve emekli maaşı alanlara ücret artışı yapmamak, kesinlikle insanlığa aykırıdır!
Asgari ücret enflasyonu tetiklermiş. Onu faizleri düşürerek, enflasyonu patlatırken düşürecektiniz efendim.
İnsanlığımız kaybetmeyelim lütfen!
İNSANLIĞIMIZI KAYBETMEYELİM!
Yayınlanma :
06.06.2024 08:28
Güncelleme
: 06.06.2024 08:28
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: