Adı her ne kadar buğday çağrışımı yapsa da karabuğday aslında kuzukulağıgiller ailesine mensup bir bitki türüdür. Besin değeri ve sağlıklı özellikleri nedeniyle, özellikle son yıllarda ülkemizde de giderek artan bir popülerlik kazanmıştır.
Greçka adıyla da bilinen karabuğday, hem besleyici değeri hem de çeşitli kullanım alanlarıyla mutfaklarda tercih edilen bir alternatif haline gelmiştir. Buğdaya alternatif arayanlar veya çeşitli diyet ihtiyaçlarına uygun beslenmeyi tercih edenler için karabuğday, sağlıklı bir seçenek sunmaktadır.
100 gram çiğ karabuğdayın içeriğinde 13.3 gram protein, 71.5 gram karbonhidrat, 10 gram lif ve 3.4 gram yağ bulunur. Bu bileşenleriyle karabuğday, besleyici bir bir besin olma özelliği taşıyor.
Mineral açısından zengin bir kaynak olan karabuğday, içerdiği magnezyum, manganez, bakır, demir ve fosfor ile vücut için önemli mineralleri sağlar. Bu özellikleri sayesinde, dengeli bir mineral tüketimine katkıda bulunarak sağlıklı bir yaşam tarzına destek olabilmektedir.
Karabuğday tüketmeniz için kısaca 5 madde ile sınırlandıracak olursak eğer;
-Gluten İçermez
-Uzun Süre Tok Tutar
-Zengin Protein ve Lif İçeriği
-Kilo Vermede Yardımcı
-Kolestrol Düşürücü
Özellikleri ile oldukça önemli bir besin kaynağıdır ve popülerliğini fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Bu nedenle, karabuğdayı, çölyak hastalığı olanlar veya gluten hassasiyeti bulunanlar dahil olmak üzere herkes rahatlıkla tüketebilir.
O zaman besleyici bir Greçka Salatası tarifi ile yazımı sonlandırayım.
MERCİMEKLİ GREÇKA SALATASI
MALZEMELER:
-4 yemek kaşığı siyah mercimek (haşlanmış)
-3-4 yemek kaşığı karabuğday (haşlanmış)
-1/2 havuç
-5-10 dal maydanoz
-3 yaprak marul
-2 adet ceviz
-İsteğe göre dereotu/nane
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-Limon
-Çok az tuz
HAZIRLANIŞI:
Bir kaba rendelenmiş havuç, ceviz ve kıyılmış yeşillikleri; haşlanmış mercimek ve karabuğdayı, ekleyip karıştırın. Sosu ile harmanlayıp servis tabağına alın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.