Ülkelere göre oranlar değişebilmekle birlikte günümüzde laktoz intoleransı toplumun yüzde 75'inde görülmektedir.
Laktoz intoleransı olan hastalar kısaca; sütteki laktozun parçalanmasını sağlayan laktaz enzimini yeteri kadar üretemezler ve laktozun sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi hastalığı gerçekleşir.
Eğer doğuştan ya da sonradan (sekonder laktoz intoleransı) çeşitli faktörler sebebi ile oluşan bir laktaz enzimi yetersizliğiniz varsa, süt ve süt ürünleri tükettiğinizde mide ve bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Laktoz intoleransınıza göre bir diyet programı uygulamanız gerekmektedir. Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı maalesef ciddi sindirim şikayetlerine yol açmaktadır.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir?
Süt ve süt ürünlerinin tüketimini takip eden 30 dakika ila 2 saat arasında;
* Mide bulantısı
* Şişkinlik
* Karında ağrı veya kramp
* Gaz
* İshal
Süt ve süt ürünleri, değişen miktarlarda laktoz içerir. Bu durum, laktoz intoleransı olanlar için potansiyel bir risk oluşturabilir. Bazı süt ürünlerinde ise; yoğurt, lor peyniri gibi laktoz oranı çok düşük ya da hiç bulunmamaktadır. Beslenmeden direkt süt ürünlerini çıkarmak kalsiyum eksikliğine neden olmaktadır. Kalsiyum büyüme ve kemik sağlığı için oldukça gereklidir. Sadece süt ve süt ürünlerinden değil, yeşil sebzeler ve balıklar gibi kaynaklardan da kalsiyum almak mümkündür.
Sonuç olarak laktoz intoleransıyla başa çıkarken hayat tarzınızı tamamen değiştirmeniz gerekmez. Önemli olan, vücudunuzun tolere edebileceği gıdaları seçerek beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemektir. Belirtileriniz varsa, mutlaka bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.