1- Kil Maskeleri:
Kil, volkanik bir taştan elde edilen mikropartiküler yapıya sahip doğal bir malzemedir. Kil maskesi bu doğal içeriğin su, gül suyu, distile su (saf su) gibi sıvılarla çamur haline getirilmesiyle elde ettiğimiz, mineraller açısından oldukça zengin bir cilt maskesidir.
Güne başlarken yaptığımız makyaj ile birlikte gün boyu ve cildimizde biriken kir ve yağ, günlük temizleyicilerle her ne kadar arınmış gibi görünse de cildimizde kalıntılar bırakarak gözeneklerimizi (porları) tıkayabiliyor ve bu durum ise zamanla tıkanan ve genişleyen gözenek görünümüyle birlikte çeşitli cilt kusurlarına davetiye çıkarıyor. Özellikle yağlanmaya eğilimli bir cildiniz varsa, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanız daha olası bir durum.
Ancak burada önemli olan, maskenin içerdiği temel içeriklerin etkilerini bilmektir. Yani hangi cilt sorunu için hangi etken madde tercih edilmelidir sorusunun cevabıdır esas olan.
Mesela;
* Calamine/Kalamin (çinko oksit+demir oksit); Cilt üzerinde yumuşatıcı etkisi vardır ve cildin belirgin kılcal damarlı görüntüsünü azaltır.
* Magnezyum karbonat; sıkıştırıcı, astrenjan (büzücü etki) etkisi vardır ve gözenekleri sıkıştırır.
* Kaolin ( granit kayaçlardan elde edilen bir kil türüdür); Güçlü etkiye sahiptir. Cildi temizler ve kirlerden arındırır. Kan ve lenf dolaşımını düzenler ve cildi besleyerek atıkların temizlenmesini sağlar.)
* Fuller's Earth (magnezyum oksit içeren kil); Uyarıcı etkisi vardır. Soyucu ve temizleyici etkisi sayesinde yağlı ciltler için uygundur. (Genel cilt durumlarında aşırı kullanımı sakıncalı olabilir.) şeklinde sıralayabiliriz.
Dolayısıyla kil maskeleri (sahip olduğu negatif yüklü moleküller sayesinde), pozitif yüklü moleküller olan “toksin ve ağır metalleri” yakalayıp, içine hapseder ve vücut dışına atılmasına yardımcı olur. “Ağır metal ve toksinler” genellikle civa, kadmiyum, kurşun ve benzeri maddeleri ifade etmektedir. Ayrıca toksinleri temizlemenin yanı sıra, kalsiyum, magnezyum, bakır, demir ve potasyum dahil, bol miktarda mineralleri içerdiği de bilinmektedir.
Yağ emici yapısıyla cildin sebum (yağ) dengesini sağlayan kil, aynı zamanda gözenekleri de sıkılaştırarak, içerisinde bulunan mineraller yardımıyla cildin ihtiyaç duyduğu canlılığı geri kazanmasına yardımcı olur, cilt yüzeyindeki ölü hücreleri de arındırarak daha taze bir görünüm elde etmeyi sağlar.
Evde, klinik ortamda ve doğal çamur göllerinde uygulanabilen kil maskesi sadece yüz için değil tüm vücut kullanımı içinde uygundur. Cilde faydaları nedeniyle, kozmetiğin dışında tedavi amaçlı olarak da kil maskelerinden faydalanılmaktadır.
Cilt sağlığını destekleyen kil maskesi doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığında; gözenekleri arındırır ve sıkılaştırır. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırdığı için yaşlanma karşıtı koruma sağlar. Siyah nokta ve akne tedavisinde kil maskeleri, özellikle genç ciltler için en uygun, doğal içeriktir. Yeşil kil en çok bilinen türü olsa da beyaz ve pembe kil de giderek daha fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.
Detaylı bir anlatımla kil maskeleri;
- Cildi temizler ve gözenekleri arındırır.
- Peeling etkisi ile ciltten ölü derileri uzaklaştırır.
- Cildi canlandırarak parlaklık etkisi sağlar.
- Ciltteki sebum (yağ) oranını dengeler.
- Düzenli kullanımda gözenekleri sıkılaştırır.
- Akne ve siyah noktaları temizler,
- Akne ve siyah nokta oluşumunu engeller.
- Düzenli kullanımda cilt lekelerinin tonunu eşitler ve cildi beyazlatır.
- Kan dolaşımını hızlandırır, cildin yenilenmesini destekler.
- İnce kırışıkları açar, yaşlanma karşıtı etki sağlar.
Hangi cilt tipi için uygundur;
Kil maskesi her cilt tipi için uygundur ve her cilt tipi için farklı kil maskeleri bulmak mümkündür. Yeşil, siyah, beyaz, sarı ve pembe renkte kil maskeleri, cilt tiplerine ve cilt sorunlarına göre farklı kategorilere ayrılmıştır. Bu kil maskeleri içinden cilt tipinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
Uygulama sıklığı; Cilt tipine ve ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak, kil maskesinin ne sıklıkla uygulanacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir. İdeal uygulama aralığı kil maske için iki haftada bir şeklindedir.
Burada önemli olan maskenin cildinizde bekleme süresi. Doğru kil maskesi kullandığınız ve maskeyi cildinizde uzun süre bekletmediğiniz takdirde, kil maskesi cildinize zarar vermez.
Uygulama yaparken;
Evde kil maskesi yapmak isterseniz ihtiyacınız olan biraz kil ve su, saf, gül suyu, papatya suyu, maden suyu gibi cilde faydalı bir tür sıvı. Ya da birçok önemli markanın, içerik olarak zenginleştirilmiş hazır kil maskelerinden hoşunuza giden birini tercih etmek daha pratik ve güvenli bir tercih olabilir.
Kil maske ince bir katman şeklinde temizlenmiş cilde uygulanır.
10-15 dakika boyunca kuruması için beklenirken, maskenin çatlamaması gerekir.
Bu süreyi sırt üstü yatarak geçirmenizde fayda var.
Daha sonra maskeyi ılık, ıslak bir havlu, sünger ya da bezle cildinizden uzaklaştırabilirsiniz.
Uygulama sonrasında mutlaka;
Kil maskesi sonrası tonik kullanmayı ihmal etmeyin.
Kil maskesi yaptıktan sonra cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirin.
Maske yaparken temiz su, mümkünse saf su kullanın.
Gül suyu, papatya suyu ve bitkisel hidrolat tercih edebilirsiniz.
Son olarak bakımınızı güneş koruyucu krem sürerek tamamlayınız.
Yan etkisi ise; Kil maskesi çok sık aralıklarla uygulandığında ve gereğinden uzun süre ciltte bekletildiğinde cildi kurutabilir veya geçici olarak tahrişe neden olabilir. Bu yüzden cilt tipinize uygun kil maskesini seçmeli, doğal kil kullanacaksanız saf kil aldığınızdan emin olmalısınız ve 15 dakikadan fazla cildinizde bekletmemeye özen göstermelisiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
"Ürün seçiminde doğru adres dermatoloğunuzdur."