Sabit/taşıyıcı yağları; bitkilerin meyve ve tohumlarından soğuk sıkım ve maserasyon yöntemi ile elde edilen ya da hayvansal kaynaklardan bazı uygun yöntemlerle hazırlanan, sıvı ve katı halde olan ürünlerdir, şeklinde tanımlayarak konuya kaldığımız yerden devam edelim.
Burada bahsedilen maserasyon yöntemi; yağı elde edilmek istenen bitkinin veya bölümlerinin soğuk sıkım zeytinyağı, soğuk sıkım susam yağı gibi bir sabit yağda bekletilmesi işlemidir. Örneğin; yara izlerini gidermede etkisi kanıtlanmış olan sarı kantaron yağı maserasyon yöntemi ile elde edilen bir yağdır. Maserasyon yönteminin etkisi oldukça düşük olduğu için çok sık başvurulan bir yöntem değildir.
Soğuk sıkım yöntemi ise; bitkilerin tohum ve çekirdeklerinin 27°C'de preslenmesi işlemidir. (sıkım esnasında kullanılan suyun ısısının 27°C'yi geçmemesi gerekir.)
Peki, ‘soğuk pres (cold press) yönteminin tercih edilmesinin sebebi nedir?’ diye soracak olursanız, cevap çok basit. Soğuk pres yönteminde mekanik ısı kullanılmadığı için ürünün kimyası hiçbir şekilde bozulmaz. Ancak sıcak pres yöntemi ile üretilen yağlar, yüksek ısı ve basınç kullanılarak elde edilen ürünün kimyasının tamamen bozulması sebebi, sağlık açısından önemli bir risk faktörüdür.
Sabit yağlar kaç gruba ayrılır?
1- Bitkisel sıvı yağlar:
* Argan yağı
* Aspir yağı
* Avokado yağı
* Ayçiçek yağı
* Baobab yağı
* Buğday ruşeymi yağı
* Çiya yağı
* Çörekotu yağı
* Evening primrose yağı
* Fındık yağı
* Haşhaş tohumu yağı
* Hintyağı tohumu yağı
* Hodan yağı
* İğde yağı
* İncir çekirdeği yağı
* Japon Kamelya yağı
* Jojoba yağı
* Kabak çekirdeği yağı
* Kenevir tohumu yağı
* Keten tohumu yağı
* Ketencik yağı
* Kuşburnu çekirdeği yağı
* Limon çekirdeği yağı
* Makademya (Hawaii cevizi) yağı
* Menengiç (Bıttım) yağı
* Moringa yağı
* Nar çekirdeği yağı
* Neem yağı
* Palmiye (Palm) yağı
* Soya fasulyesi yağı
* Susam yağı
* Tamanu yağı
* Tatlı badem yağı
* Üzerlik tohumu yağı
* Üzüm çekirdeği yağı
* Vişne çekirdeği yağı
* Yalancı iğde yağı
* Yeşil kahve çekirdeği yağı
* Zeytinyağı
2- Bitkisel katı yağlar:
* Hindistan cevizi yağı
* Kakao yağı
* Karite (Shea) yağı
3- Hayvansal sabit yağlar:
* Devekuşu yağı
* Lanolin (Koyun yünü yağı)
Şifa kaynağı olan sabit/taşıyıcı yağlar, antioksidan, vitaminler ve esansiyel yağ asitleri bakımından oldukça zengin içeriğe sahip bu yağlar, aynı zamanda cildi yeterli oranda besler, nemlendirir, elastikiyetini korur ve hücre yenilenmesini destekler.
Not: Sabit/taşıyıcı yağların saklama ve kullanım koşulları uçucu yağlarda olduğu gibidir.
UYARI: "Dört bölümden oluşan aromaterapi yazı dizisi; haber ve bilgi amaçlı olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir uygulama sürecine başlamadan önce mutlaka doktorunuzun görüş ve onayı alınmalıdır."
Sağlıklı günler dilerim!