Aromaterapi uygulamalarında kullanılan doğal ürünleri; uçucu yağlar, sabit /taşıyıcı yağlar, hidrosol, absolü, anfrolaj, reçine, balsam ve maseratı sırasıyla tanımlayalım.
Geçen haftaki yazımda uçucu yağlar ile ilgili gerekli bilgileri vermiştim.
Şimdi sırasıyla bazı uçucu yağları tanıyalım;
* Adaçayı Yağı
* Bergamot Yağı
* Biberiye Yağı
* Civan Perçemi Yağı
* Defne Yağı
* Fesleğen Yağı
* Greyfurt Yağı
* Gül Yağı
* Günlük yağı
* Itır Çiçeği Yağı
* Kakule Yağı
* Karabiber Yağı
* Kekik Yağı
* Kişniş Yağı
* Lavanta Yağı
* Limon Yağı
* Mandalina Yağı
* Melekotu Yağı
* Melisa Yağı
* Mersin Yağı
* Misk Adaçayı Yağı
* Misket Limonu Yağı
* Mür Yağı
* Nane (İngiliz Nanesi) Yağı
* Neroli (Fas Turuncu) Yağı
* Niyauli Yağı
* Okaliptus Yağı
* Ölmez Çiçek (Saman Ciçeği) Yağı
* Palmarosa Yağı
* Portakal (Tatlı Portakal) Yağı
* Rezene Yağı
* Sedir Yağı
* Sandal Ağacı Yağı
* Tarçın Yağı
* Tıbbi Papatya Yağı
* Vanilya Özü Yağı
* Vetiver Yağı
* Yasemin Yağı
* Ylang Ylang Yağı
* Zencefil Yağı olarak adlandırılır.
Genel Uyarılar:
Aromaterapi uygulamalarında kullanılacak olan doğal ürünler çok dikkatli kullanılmalıdır. Doğal olması, güvenli olduğu anlamına gelmez. Çünkü bu doğal bileşenlerin tümü, içerdikleri kimyasallar nedeniyle dikkatli kullanılmadıkları zaman zarar verebilecek etkiye de sahiptirler. Burada önemli olan, bu ürünlerin güvenli ve fayda sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Bu nedenle aromaterapi uygulamaları için genel bir uyarı niteliğinde sıraladığım maddeleri birlikte inceleyelim;
- Uçucu ve taşıyıcı/sabit yağların etiket üzerinde yazan İngilizce ya da Latince isimlerinin dikkate alınması herhangi bir karışıklığa yer verilmemesi açısından oldukça önemlidir.
- Saf uçucu yağlar (kullanılabilir oldukları açıkça belirtilmediği sürece) doğrudan solunmamalıdır. Solunması halinde kişi hemen açık havaya çıkarılıp, temiz hava alması sağlanmalı ve zaman kaybetmeden derhal bir hekime başvurulmalıdır. Aksi taktirde baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi rahatsız edici belirtiler görülebilir.
Not: Astım vb rahatsızlıkları bulunan kişilerde aromaterapi uygulaması soluma suretiyle yapılmamalıdır.
- Saf uçucu yağlar (kullanılabilir olduğu belirtilenler dışında) doğrudan ağıza alınmamalı ve yutulmamalıdır. Kazara yutulduğunda, ağız bol su ile yıkanmalı ve derhal hekime başvurulmalıdır.
Not: Bu durumdaki kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
- Saf uçucu yağlar (kullanılabilir oldukları açıkça belirtilmediği sürece) cilde doğrudan uygulanmamalı, ancak uygun taşıyıcı/sabit bir yağ ile belirli bir oranda karıştırıldıktan sonra (seyreltildikten) sonra kullanılmalıdır.
- Saf uçucu yağlar gözle temas ettirilmemelidir. Göze temas etmesi durumunda eğer varsa lensler hemen çıkarılmalı ve göz kapakları (iyice açılarak) 15 dakika boyunca bol su ile yıkanmalı ve derhal bir hekime başvurulmalıdır.
- Saf uçucu yağlar, burun, kulak ve ağız içi gibi mukoza bölgeleri ile temas ettirilmemelidir.
- Karışımlar hazırlanırken, uçucu yağların ve diğer ürünlerin bozulmalarını önlemek için şişe kapakları açıldıktan sonra, gerekli miktarda ürün hızlı bir şekilde alınıp, şişenin kapağı hemen kapatılmalıdır.
- Hazırlanan ürünler ilk kez deneniyorsa allerjik reaksiyonlara karşı Yama (Patch) testi yapılmalıdır. Bunun için karışımdan az bir miktar bileğinizin iç kısmına uygulayıp, bir saat beklenmeli ve herhangi bir reaksiyon (yanma, batma, kaşıntı vb) oluşmazsa cilde tatbik edilmelidir.
- Kalp ve dolaşım bozuklukları, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, nefes darlığı, astım, KOAH, kovid-19, şeker, sara, depresyon, AIDS ve karaciğer yetmezliği bulunanların, alerjik bünyesi olanların, ciddi cilt rahatsızlıklarına sahip kişilerin, kanser hastalarının, hamile ve emziren annelerin uçucu yağları hekime danışmadan kullanmamaları gerekir.
Devamı haftaya...