‘MEZBAHA yok diye eti pahalı yiyoruz’ demiş Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen.
‘Şayet olsaymış et fiyatları kilo başına 10-15 lira düşerdi’ yorumunu getirmiş.
Son olarak Canik ilçesinde vardı bir mezbaha…
O da planlama sonucu oradan kaldırıldı demeyim de lav edildi.
Niye diye sorarsanız;
Marketleşen kasapların kentimizde kendi mezbahaları var.
Oralarda kesim yapıp, piyasaya sürüyorlar.
İlçelerimizden de Bafra ve Tekkeköy’de mezbaha olduğunu biliyoruz.
Şayet mezbaha ile et ucuzluyorsa, Bafralı ve Tekkeköylülerin eti şu anda bizden ucuz yiyor olmaları lazım.
Tabii aslında konu direkt olarak bu değil.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bakkal, market, berber, internet kafeleri işletenler şimdiden, ‘Kıyma çekilir’ diye ilan astıklarını söylüyor Ömür Şen.
1 yıldır işlemeyen makinelerin çekeceği kıymanın sağlıklı olmayacağını da söylemiş Şen ve eklemiş;
“Böyle bir dünya yok. Herkes kendi işini yapsın. Samsun’daki kasaplar herkese yeter. Kasaplar bu sene kıyma çekmenin kilosunu 5 lira olarak tespit ettiler. Sokakta çekilen kıymalarda etiniz makinede kalır, kıyma makinelerinin soğutucuları olmadığı için yaptıkları işlem hijyenik değil.”
Eeee, sayın başkan siz oda olarak zaten bunun için varsınız.
Hem üyelerinizin menfaatini gözeteceksiniz…
Hem halkın sağlığını…
Hijyen olmaz diye tanımladığınız işleri kasap esnafı dışında birileri yapıyorsa tespit edip, bildireceğiniz yerleri de biliyor olmanız lazım.
Belediyeler bunun için var.
Yasalarda koruma altında olduğuna göre şimdiden tedbirinizi alın, belediyelerin ilgili birimleri ile irtibat kurun ve bayram günlerinde kuracağınız ortak ekiplerle bu yasal ve hijyen olmayan işlemin yapılmasına engel olun.
Son olarak bana bu konuda sorulan, ‘Sahi abi, koca Samsun’da neden mezbaha yok?’ sorusunun cevabını aslında verdim ama tekrar edeyim.
Bu hizmetler özelleşti de ondan!