Bu tespiti yapan kurum; Standard and Poors. Ekonomide uluslararası itibarı yüksek bir derecelendirme kuruluşu biliyorsunuz.
Standard and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltip, görünümü pozitif olarak belirlemesi olumlu bir gelişme. CDS priminin 300'ün altına gelmiş olması da bu olumlu gelişmeyi destekliyor. Türkiye'de enflasyonun yüzde 70'e yaklaştığı bir ortamda böyle bir puan değişikliği elbette çok olumlu.
Bilindiği gibi Merkez Bankası yılsonuna kadar enflasyonu yüzde 36'ya düşürmeyi hedefliyor. Enflasyonu düşürmek her ülkede çok zor bir süreç. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi de bu konuda çok şey yapıyorlar ama Türkiye'de enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceği konusu daha önce de söylediğimiz gibi, bana hala çok iddialı geliyor.
Ayrıca yurtdışından yabancı yatırımları konusunda hala beklenen giriş olmadı, olmuyor. Türkiye, 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ardından geleneksel politikalara geri döndü. Yabancı sermaye girişinde bir miktar artış olsa da henüz istenen seviyelere ulaşılamadı.
Öyle görünüyor ki yabancı yatırımcılar da daha fazla giriş için enflasyonun düşmesini bekliyor ve bunun yılın ikinci yarısında da gerçekleşmesini bekliyor.
Tabi bizim dört gözle beklediğimiz yatırımcılar, sadece Türkiye'ye değil, aynı zamanda dünyaya da bakıyorlar.
Bu yabancılar ne zaman gelir diye sorarsanız, ABD ve Avrupa'da uzun vadeli faiz oranlarına bakın derim. Ne zaman ki oralarda faizler düşer, işte o zaman bu insanlar paralarını yatırabilecekleri daha yüksek faiz oranlarına sahip yerler aramaya başlayacaklardır. İşte o zaman bu ülkelerin başında da Türkiye gelecektir.
Bunun yanında bir de enflasyona bakacaklar elbette. Bunun yanı sıra piyasada kolaylıkla işlem yapıp isterlerse, menkul kıymet satın alıp istemedikleri zaman satabileceklerinden emin olmak isteyeceklerdir. Yani likidite çok önemli. Dolayısıyla yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelip fiyatları anlamasını, menkul kıymet alıp satabilmesini kolaylaştıracak TCMB'nin aldığı bazı önlemler var. O zaman daha fazla yabancı yatırımcının geleceğine inanıyorum.
Evet, Maliye'nin reformları iyi ve doğru yönde gidiyor. Ancak bugünlerde bu reformlara katılan çok sayıda ülke var. Yani herkes birçok farklı pazara bakıyor. İlerleme kaydetmeye devam etmek önemli olacak.
Ve bunca hır gür arasında, en büyük sıkıntıyı elbette yoksullar ve sabit gelirliler çekiyor. Eşitsizlik gerçek bir sorun. Çünkü yüksek enflasyon en çok yoksul insanları etkiliyor.
Yani enflasyonu düşürmek en çok yoksul insanlara yardımcı olacak. TÜİK enflasyon yüzde 70'lere dayandı diyor ama İTO ve ENAG'ın verileri, TÜİK'in çok çok üzerinde. Yabancı yatırımcı falan değil derdim, bu yoksul ve dar gelirlinin korunabilmesi için bu enflasyon mutlaka ama mutlaka düşürülmeli!