Samsun'da 2017 yılında hayata geçirilmişti 'Altın Buzağı-Can Sütü Projesi."
Dönemin Valisi İbrahim Şahin ve yine dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, projeye büyük destek vermişti.
OMÜ Veteriner Fakültesi'nde Doç. Dr. Duygu Dalgın başkanlığındaki 3 öğretim üyesi, Türkiye’de yıllık 600 milyon euroluk kayba yol açan buzağı ölümlerini sonlandıracak bu projeyi geliştirmişlerdi.
Türkiye'de buzağı ölümleri, hayvancılığın en büyük problemlerinden birisi.
Proje ile büyük bir bölümü doğumdan hemen sonra gerçekleşen buzağı ölümlerinin, kolostrum ikame tozu (ağız sütü) ile önlenmesi amaçlanıyordu.
Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve OMÜ’nün desteğiyle 6 milyon TL harcandı, eski bir ilkokulun bulunduğu arazi satın alınarak, kolostrum ikame tozu üretecek tesis, 19 Mayıs ilçesi Taflan'da kuruldu.
Hatta test üretimlerine bile başlayıp, satıma hazır 100 bin TL'ye yakın değerinde ağız sütü tozunu üretmeyi başardılar.
Ancak dana sonra önce Samsun Valisi değişti ardından da 31 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi'nde yönetim de değişince projenin kaderi de alt üst oldu.
Yaklaşık iki yıldır hiçbir kaynak sağlanmayan ve boş durumda bekletilen tesisin bulunduğu bina ve arazi ne oldu biliyor musunuz?
Son derece komik bir fiyatla, 3 yıllığına Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne, aylık 2 bin TL gibi bir bedelle kiralandı.
Düşünebiliyor musunuz, Türkiye'de her yıl binlerce buzağı, ağız sütü yüzünden kaybediliyor ve milyonlarca liralık bir kaynak heba oluyor.
Diğer taraftan Samsun'da, böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmemize, üstelik tesisi ve makinaları bile hazır olmasına rağmen atıl bir duruma getirip, yerini de arazisini de birilerinin emrine tahsis ediyoruz.
Üstelik Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ‘Buzağılar Ölmesin Projesi’ne rağmen…
Oysaki yurt dışında buzağıların ölmemesi için kaliteli ağız sütlerini topluyorlar, süt tozu haline getiriyorlar annenin sütü yeterli değilse veya anne ölmüşse hemen hazırladıkları süt tozunu buzağıya veriyorlar.
Sonucunda buzağı dış etkenlere karşı tamamen korunaklı hale geliyor.
Projenin başındaki isim olan Duygu Hoca'nın, o dönemde yaptığı açıklamalarda, "Üstelik piyasada buna benzer bir ürün yok. Kimi çiftçiler yurt dışından getirmeye çalışıyorlar ve kalitesi de bu kadar iyi değil" sözlerini bile hatırlıyorum.
Türkiye’de yılda ortalama 6 milyon buzağının doğduğu, bunun yüzde 15’i olan 900 bin buzağının kaybedildiği hesaplandığında, bir buzağının fiyatını an az 2 bin lira olarak düşünürseniz 600 milyon avroluk bir kayıp var.
Halbuki buzağı ölümünü durdurabilsek belki de et ithalatına gerek duymayacağız, dışa bağımlılığımız azalacak.
Ama yine olmadı. Bir proje daha buhar oldu ve milyonlarca avro da çöpe gitti.
Yazık değil mi onca emeğe, onca paraya?
Biraz vizyon lütfen!
Ne güzel kelime oyunu başlığa bakınca sanki 600 milyon Avro değerinde bir yatırım yapılmışta çöp olmuş ☺️
Gülsüm hanım hayırlı günler diliyorum. Keşke "600 MİLYON AVROLUK PROJE ÇÖP OLDU" başlıklı yazınızı yazmazdan evvel Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi,Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yetkilileri ile görüşme nezaketini göstrebilseydiniz. Kulaktan dolma, tek tarflı, eksik bilgi dolu bu yazıyı yazmasaydınız. Tesisin kapısı tüm vatandaşlarımıza açık, istediğiniz zaman misafir etmekten onur duyacaklarına eminim. Saygılarımla